
Psykososiaalinen ratsastusterapia
Ratsastusterapia on ratsastusterapeutin ja tehtävään koulutetun terapiahevosen yhdessä toteuttamaan kuntoutusta. Se tarjoaa mahdollisuuden tukea asiakkaan kokonaisvaltaista hyvinvointia niin kehon kuin mielen tasolla. Ratsastusterapian avulla voidaan kehittää muun muassa tasapainoa, koordinaatiota, lihasvoimaa ja liikkeen hallintaa, mutta samalla myös emotionaalista vakautta, itseluottamusta ja sosiaalisia taitoja.
Ratsastusterapeutti ja terapiahevonen toimivat tiiminä, jossa hevosen liike ja läsnäolo ovat keskeisessä roolissa. Terapia suunnitellaan yksilöllisesti asiakkaan tarpeiden mukaan, ja se soveltuu monenlaisiin fyysisiin, psyykkisiin ja sosiaalisiin haasteisiin.
Psykososiaalinen ratsastusterapia soveltuu asiakkaille, joilla on erityisen tuen tarve ja se on suositeltavaa erityisesti silloin, kun kehomieli yhteydessä on pulmia (esim. sosiaalinen ahdistuneisuus, traumaattiset kokemukset, tunteiden säätelyn haasteet, mielenterveys- tai päihdeongelmat). Haasteet voivat ilmentyä
sosiaalisessa toimintakyvyssä tai elämänhallinnan osa-alueilla. Ratsastusterapiasta on usein hyötyä myös silloin, kun ihmisten välinen vuorovaikutus on vaikeaa (kiintymyssuhdehäiriöt, tunne- ja käytöshäiriöt, neuropsykiatriset häiriöt). Toiminnalliset harjoitteet
talliympäristössä mahdollistavat keskusteluyhteyden syntymisen silloinkin, kun asiakas ei ole motivoitunut tai kykenevä tavanomaiseen kahdenkeskiseen terapiaan. Hevosen kyky tuoda asiakas tietoiseksi tästä hetkestä, sekä toiminnalliset ja moniaisitilliset harjoitteet mahdollistavat asiakkaan kehomieli yhteyden vahvistumisen.
Tavoitteet terapialle voivat
painottua esimerkiksi
- tunnetaitoihin
- toiminnanohjaukseen
- vuorovaikutustaitoihin
- minäkuvan vahvistumiseen
- pystyvyyden kokemiseen
Hevosen kanssa omien haasteiden
kohtaaminen helpottuu.